Руски кварцови часовници - ремонт

Публикувай отговор
dreadx
Специалист
Reactions:

Re: Руски кварцови часовници - ремонт

Мнение от dreadx »

Ами както ти казах - хващаш платката *без да е подадено захранване, и с мултицета на диоден тест мериш от пистите за моторчето на обратно към батерия дали дават в различни посоки спрямо плюса и минуса еднакви неща.

Не знам с тези кратки импулси от порядъка на милисекунди до колко ще се отклони стрелката.
- varban по-ще знае.

А за дългата писта предположението ми беше, че може да се е накършила при завиване на винтчето - демек като я мериш, трябва нежно да усучеш платката навън.

друго-друго.. при тези малки волтове, може вместо моторче да закачиш два червени светодиода срещуположно. Даже и без резистор - токът е ограничен от батерията (или някакъв малък резистор). Аз така бих направил - ама ти си прецени де. :)

Написах веднъж в един форум, как така - със светодиод съм си тествал импулсите към дюзите на колата (- там естествено имаше резистор на светодиодите - като за 12V, неограничен ток.) Ама после се отвориха едни дискусии.. Веднага някой форумен многознайко се намери да ми обяснява как съм щял да изгоря какво ли не - от самия светодиод, до компютъра на колата. Затова се дразня, като чели-недочели започнат да ми обясняват наизуст, че така не може и не се прави. (- нищо лично към хората, ама..)

Всъщност се оказа много полезен тестер това със светодиодите. Импулсите към дюзите също са много кратки, ама ги виждаш. Виждаш също как се увеличават, когато подаваш газ. Как се намаляват до почти никакви, когато отнемеш газта. Бях вързал и един светодиод на обратно - за да виждам и обратното едн, което меткат дюзите при изключване - индуктивно. (за да виждам, че наистина тече ток през дюзата.) Много добра работа ми свърши тогава.

Друго, което може да опиташ на тази точно постановка е: - да измериш между (+) на батерията и всеки от двата изхода за моторчето. Мисля, че по принцип седят на плюс, а импулсите са -_-
Така ако единият само е прецакан, ще видиш, че на другия мърда повече.

Също и към минуса на батерията измери поотделно какви волтове излизат от изходите за моторчето - трябва да показват еднакви волтове и изобщо еднакви неща.

* абе, между другото измери ли какъв ток гълта платката, да няма пък нещо изгоряло - щом под товар пада напрежението на батерията - не знам с колко трябва да пада, ама..

- а иначе добре, че си проверил моторчето отделно - че като му подаваш импулси се върти - верно, че подаваш по-дълги импулси, отколкото му дава електрониката - ама от самото начало си мисля, че нищо му няма на моторчето.

p.s. Като казваш батерия от левче - ако са от китайските TIANQUI AG10 - на битака са по 15-20 ст./бр., ама не са лоши де.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз ще ти кажа от моя хич не много богат опит:

Ако една платка със сложена батерия изкарва разнополярни импулси на стрелкови прибор, то платката работи :)

Не можеш да измериш напрежението на изхода за моторчето нито със стрелкови, нито с цифров мултицет. Трябвя осцилоскоп. И още едно нещо трябва - гарантирано здрав часовник с такъв чеп. Тогава можеш да видиш, колко е висок импулса. Той е бая къс. Не помня за 2356 колко е, ма нещо около 20 милисекунди май ми се върти в главата. Стрелката няма време да мръдне.
Тая схема или работи, или не. Щом изкарва разнополярни импулси... работи, де ще ходи.

Ще ти търся и платка де, трябва сам да се убедиш, че си прав или не си. Другото е чужд опит, който съвсем не е задължително да е верен :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Под товар напрежението за такива батерии е... не че е добро, ма такива са.

Оня ден купих няколко сребърноокисни батерии. Голямата, SG12, даде 1.6 волта. По-малката, за транзисторката, даде 1.5. А една още по-малка, SG6, съвсем умряла - 1.45.
Две големи АГ13, алкални, за по 20 стотинки, си дават над волт и половина.
Зарекох се да ходя с мултицет вече :(
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Всъщност сте прави, ако наистина импулса е толкова къс няма как да задвижи стрелката на уреда за това време. Знаех си, че трябваше да помъкна и осцилографа. Но може би утре или в други ден ще го взема и ще видим какво точно става.
Другото което си мисля е като разглеждах, видях едно щифтче което служи явно за спиране на часовника при сверяване. Струва ми се че запойката на щифтчето към платката е малко груба
Изображение
Също така и като, че ли пластинката която окъсява към + май лекичко се вижда отворчето където влиза щифтчето... Да не би пък да опира тази пластинка?
Изображение
Като че ли няма следи от контакт но ще помисля как да изолирам. Или да махна пластинката.
Май е по добре да сглобя, и да проверя с мултицета дали има късо между щифтчето и корпус. Щифтчето преминава през цялата платка и има достъп до него от към гърба на платката.
Разбира се ще пробвам и тестовете които dreadx предложи, но в момента нямам светодиоди под ръка. Утре ще потърся нещо в службата.

Допълнение
Проверих за късо между щифтчето и + на корпус... ами наред е всичко, и работи както се очаква пластинката. При напълно изтеглен ремонтоар тогава прави контакт с щифтчето.

Ето и батерията Camelion , купих я от Елимекс.
Изображение
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Нещо като силвър-оксид стърчи под табелката с цената - ами май малко напрежение дава, като за такава..

- 20 милисекунди ще се види със светодиод.

Някои по-сложни цифрови мултицети имат функция peak-hold - ама какво от това.
- тук май по-скоро те интересува дали еднакво мърда стрелката в двете посоки.
(или от + към едното, съответно към другото)
За по-сигурно може да пробваш и на микроампери - през някой малък резистор от порядъка на 1-2-3 килоома.

1000 опитни постановки измислихме, а най-голямото ти затруднение идва от липсата на втора, читава платка - за да я сложиш и просто да видиш със сигурност в кое е проблемът.

(накрая ще се окаже, че я бобинката не опира, я нещо друго подобно.. :/

Ама ако искаш пробвай със светодиода - в едната, после и в другата посока - поне да се види, че реално тече някакъв ток.
(- то защо ли да не тече ток - но кой знае, имам една Електроника, дето на 32768Hz брои 2 пъти по-бързо -- все едно някой тригер вътре в чипа е дал фира - та предвид, че и този още от началото прави проблеми - кой знае от какво естество може да са).
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Добър вечер!
Резултата след измерването с осцилограф е следният.
https://youtu.be/k_xubALETRs
Доста ме затрудни измерването и снимането едновременно, но мисля, че клипа става с информационна цел.
Не се виждат настройките но ще кажа 0,5V на деление и 20ms на деление (както каза Върбан)
Всичко останало на Авто.
Размаха изглежда ОК но пък продължителността е ~10ms сега Вие ще кажете малко ли е или е нормално.
Не мога да го измеря с вкл бобина т.е. под товар... няма как да достигна терминалите, но май ще отида до магазина за шоколад т.е. за станиол :)
Вече не знам какво да проверявам. Все не ми излиза от ума че имаме на бобината по голямо съпротивление от специфицираното.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

С триста зора попаднах на 1 резултат от Google-to - бяха писали в един форум, че импулсът е 8 милисекунди.
p.s. Много ми е трудно да търся на руски - даже не знам как от клавиатурата да напиша тази буква: "ьi"

- пуска ли го на 3 волта? - ако е по-голямо съпротивлението на бобината, на 3 волта трябва да работи. Пробвай с шоколад..
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Значи съм бил прав :)
Платка - здрава. Бобинка - ми и тя здрава. Що си мислиш, че някой диверсант я е пренамотал със съпротивителен проводник :)

Сваляй бобинката от стъпковото моторче и го дави в бензин. И така - няколко пъти, с промиване и промеждутъчно сушене.
След това провери за отчетлива фиксация.

След това сглоби всичко без предавателното колело и виж, как ще е. Ако се врътне... добре. Тогава бориш ангренажа.

Ако не - стружки от разпаднал се магнит в капсулата.

Все не ми остава време и ентусиазъм да разгреба културния слой в кухнята, ама по-добрата ми половинка почна да става агресивна и да заявява, че всичко ще изхвърли, ако не оправя.
Така че ще подреждам и чарколяка за 23хх ще излезе. Другото е на масата :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа: p.s. Много ми е трудно да търся на руски - даже не знам как от клавиатурата да напиша тази буква: "ьi"
Допреди месец щях да ти пратя инсталацията на мойта подредба, в която ы я пиша с <Alt> + /
Има и главно, с шифт, и э.
Работи на всички уйндовси от NT 3.51 до 8.1, на 32 и 64 битови версии, че и на итаниум е вървяла.
Компилирал съм дллката, последно като излезе х64 - смятай, на колко операционни системи работи оттогава, без да съм я пипал.

Ама тия с нетрадиционната сексуална ориентация от хрома престанаха да поддържат акорди с алт, да им се скапе сървъра с архивите дано!

Като измисля, как да оправя проблема, ще направя тема и ще сложа инсталацията.

ПС: колкото пъти се ядосвам от и за кирилизация (не е често), ходя да почета Инжинера. Сега чета http://injinera.narod.ru/public1/sexgovor.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Първата си подредба направих под негово влияние: Уйндоус със системна кирилизация е като Москвич с оригинални части :)
Последно промяна от varban на 16 Фев 2016 23:01, променено общо 1 път.
fade
Reactions:

Мнение от fade »

Тъй, след едночасова борба със станьола, изяден цял шоколад (да видим ся как ще се спи) се получи (още от вторият път) ето това:
Изображение
Първият път имаше късо, от станиолчето със съседната писта.

Ето и измерването:
https://youtu.be/3cxiCsTFQO4?t=21
Дано се вижда видеото че не разбрах дали стана Private или Public!
Настройката на скопчето е същата. 0,5V/Div и 20ms/Div Всичко останало автомат.

Бе то хубаво ще го сваля аз моторчето и ще го удавя, но ако тогава не стане вече не знам какво ще става по нататък. Моите идеи като че ли се изчерпват до тук. Сигурен съм че ангренажа е ОК. Ако трябва ще направя клип за да видите че се върти като го духам с помпичката.
За тази вечер стига толкова, че малко ме изнервиха тия импровизирани изводи със станиол. icon_crazy

Допълнение, пробвах пак директно на моторчето от батерията като само докосвах колкото се може по кратко терминалите с проводниците. Върти се моторчето и ангренажа комплект. Ся верно че не мога да ги докарам 8ms ама да кажем че ги докарвам 0,1 :lol:
dreadx написа: ....
- пуска ли го на 3 волта? - ако е по-голямо съпротивлението на бобината, на 3 волта трябва да работи. Пробвай с шоколад..
с 3V го пробвах още миналата седмица в началото на сагата.
Последно промяна от fade на 16 Фев 2016 23:23, променено общо 3 пъти.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Номерът е да овардиш цяла бобинката. Друго имам :)
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Това ми се искаше да видя - как ще се държи под товар, в сглобено състояние.

И много добре си се сетил за станиола - аз щях да го мисля нещо с жици. Ама там е тясно - мястото между платката и механизма, а и станиолът ляга по-добре.

Голяма мистерия - май проблемът ще се реши само чрез проби и размяна на части.

(но покрай профила ти в youtube открих Laura Cox и други виртуозни китаристки - много кефят!)
https://www.youtube.com/watch?v=5Y53boWWi8g" onclick="window.open(this.href);return false;
:b

---
- хахаха не го бях чел това. А той е единственият човек, който реши проблемa с кирилицата чрез системните средства на windows, докато единствената алтернатива бяха някакви FlexType-и. Дори Майкрософт я бяха объркали май. (или поне бяха направили такава кирилица, каквато никой българин не е свикнал да ползва - демек сбъркана).
- не знам от къде бях решил, че сигурно са взаимствали нещо от сръбската, за онази, дето я бяха писали "phonetic".?
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Според мен проблема е в ангренажа. Сложи секундата стрелка и пробвай леко да я движи. Би трябвало без проблем да се върти. Преди това махни батерията. Ако при въртене клини - чистене му е майката.
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Само аз ли си мисля, че импулсите под товар не са нормални? Не са плътни, а изпълнени с пулсации, като шум, с размера на цялото захранване. Така ли е наистина или само така ги виждам на клипа? На всичко отгоре ми се атрува, че "положителният " е по-мижав... Задай период на развивката например 20 мс и режим сингъл, с тригер 0.5V за да запишеш един положителен импулс на по-голяма част от екрана. После запиши и един отрицателен, с тригер -0.5V
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Аз на първия клип ги гледах, че изглеждат добре. Вторият беше много не на фокус - ама мярнах един-два горедолу читави и реших, че всички са така. Ама наистина малко гърчави изглеждат, особено положителният. Някакви са заоблени, като от претоварване или късо в бобината (между навивките й, не към корпус).

Но трябва да разтегли малко развивката, за да видим реалната форма на импулса - на амплитуда уж го докарва.

Обаче осцилоскопът е закачен за двата изхода и виждаме разликата между тях. По-добре е да се мери между плюса на батерията (масата на осцилоскопа) - какво ще изкара единият или другият изход към моторчето (отрицателни импулси ще са).

Голямо хвърляне на боб по снимки му направихме на този часовник, ама много се настървих и с нетърпение очаквам да стане. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”