Здравейте, да информирам, че Метрона най-накрая влезе в отличен ритъм и работи супер точно.
Прави ми впечатление следното, когато го купих работеше и спираше. Оправих работата с арменска профилактика промиване с 70 градусов спирт и смазване с двигателно масло 10W 40 по съвет на Невен. След като часовника тръгна да работи нормално обаче ми правеше впечатление, че не може да изкара да работи 14 или 15 дни както е нормалното за такъв стенен часовник. Часовника при навиване докрай в началото ( първия месец ) работеше 10 дни и спираше, след това като поработи около 2 месеца започна да спира на 11 тия ден. тоест вдигна с 1 ден което беше една идея по - добре но отново ме човъркаше и ме притесняваше, че не може да изкара 14 дни.
Това което направих е да развия пружината с ключа около 50 пъти на ръка с ключа като освобождавах чопчето отзад ръчно отново. И така отпускане на пружината докрая и навиване три оборота и отново отпускане докрая и навиване три оборота и така 50 пъти.
И постепенно работата започна да се оправя. Сложих и малко масалце на самата пружина вътре. На 7 мия месец часовника спираше на 12 тия ден, което още повече ме обнадежди. Сега последните два месеца забелязвам, нещата са си дошли на мястото и часовника оня ден спря на 15 тия ден от навиването

умирам си от кеф че оправих работата, а пък и работи много точно. С две думи явно пружината е била спекла и с моите усилия съм успял да я разработя.
Да уточня, че имам още един метрон, който винаги си е работил по 14 дни минимум при навиваве докрая и чрез него знам, че метроните са двуседмични.