Херметизация на часовник

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Херметизация на часовник

Мнение от varban »

Liani написа:Сашо, не разбрах как точно да го направя? Да го сложа в студена вода и после в топла ли?
В къщи правя ето така: viewtopic.php?f=104&t=3544#p35430" onclick="window.open(this.href);return false;

Може и обратно - горещ корпус в студена вода, но тогава няма да излиза въздух, а ще влиза вода.
За да се изпълни правилно тест в обратния вариант е необходимо да се затегне капака щатно, след това корпусът без ремонтоар да се нагрее, след което на нагрят корпус да се сложи ремонтоара с коронката, като коронката се притисне в положение навиване, или както е на командирците - завита до упор. И още топлият (не повече от 50...60 градуса) корпус да се удави в чаша студена вода.
Налягането в херметизирания корпус е атмосферно, но въздухът е топъл. И като изстине, налягането почва да пада. И водата влиза през дупките. Или не влиза в тези редки случаи, когато корпусът е херметичен.

Това всичко е добро, а лошото е, че ако пусне вода вътре в корпуса, няма да знаеш откъде е влязла.

Обратния тест не съм го правил по описания по-горе начин. Предпочитам по-реални изпитания: вземам една натовка, на натовката бодвам затегнатия корпус с коронка и вземам душ. Тогава се вижда, кой кум, кой сват, и кой на булката брат :)

Разбира се, че тестовете ги правя без машина. Жал ми е за нея, щото обикновено резултатът е отрицателен :)

Тестът с гореща вода и студен корпус обикновено го съвместявам с миенето на мръсния часовник:

viewtopic.php?f=58&t=1794&start=660#p45033" onclick="window.open(this.href);return false;

Безелът е свален, че да се вижда стикът на джама с корпуса, а коронката е на място и капакът е затегнат. Тази рухлица пускаше заради деформиран О-пръстен. Май не го сменях - забравил съм.

Факт е, че само четири или пет мъжки часовника са ми херметични и съм ги подлагал на истински тестове, заедно с машината, потопени във вода, под налягане на толкова атмосфери, колкото пише на капака или на цифера.

Издържали са един командирец, една амфибия (тя ми е гордостта - издържа половин час на 20 атмосфери!!!), едно кварце-хронограф Сейко и две Сейко петици. Другото дава фира.
3055 държат тест на мехурчета, ако стъклото им е правилно залепено, но на тях не пише никакви атмосфери и аз не ги надувам.

Интересно е, че с дамските по ми върви. Там май са повече. Включително и няколко със щракащи капаци.
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Мнение от ivan_p_uzunov »

Като си правих камерата за сондажи, четох че на метър под водата -водното налягане е 1 бар.на два метра е 2-бара .Мисля че има и готови баро- камери а ако искаш би могъл да си направиш -един цилиндър затапен от едната страна и подвижна тапа с поне два уплътнителя по периферията.После чрез ръчка притискаш тапата на долу като задължително ти трябва и вързан барометър и изпускателен клапан за излишното налягане -за да не гръмне стъклото на часовника .Моя проблем с корпуса на камерата много лесно го реших.А тъкмо се сетих че подвижната капачка може и да е на винт с уплътнение а да вкарваш въздух под налягане -така водата трябва да е под натиск вътре в контейнера .Въздухът го вкарваш с обикновен винтил от гума на кола или колело.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Налягането под вода е 10 метра - един бар (или атмосфера - не си играя с дребни разлики ;)).

Ако на часовника пише 30 метра, го надувам до 3 атмосфери. Ако пише 50 - на 5. Ако пише 100 - на 10. И амфибията я надух на 20 атмосфери, понеже на капака пише 200 метра.

Разбира се, водния стълб е пренебрежимо малък. Налягането го създавам с аргон.

За съд ползвам ей такова нещо:

http://ika.com/owa/ika/catalog.technica ... up=1&iCS=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Всичко е прекрасно и удивително с него, лошото на този тест е, че ако часовникът не е херметичен, стъклото излиза одма! Колкото и бавно да сваляш налягането, все вътре остава. И стъклото се разпресова или чупи. Така че тестът е опасен за нехерметични солници.
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

http://www.time-bg.com/%D0%B2%D0%BE%D0% ... 1%81%D1%82" onclick="window.open(this.href);return false; Това описани е би трябвало да отговори на многото въпроси!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

При мен не се зарежда, но мисля, че знам, какво пише - на много места го има, и на различни езици.

Това за налягането от душа, което уж се било равнявало на 7 или повече атмосфери - айде нема нужда! Ми че то във водопроводната мрежа е по-малко!

Моят отговор е - да си гледат работата! Да не са писали на капака 30, 50 или 100 метра ;)

Как може Сейко 5 или Восток амфибия да си държат метрите, а другите да не?

Може би има нещо сбъркано именно в оня списък?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето един линк към постинга на Невен в другия форум: http://strelki.info/viewtopic.php?f=4&t ... =20#p60453" onclick="window.open(this.href);return false;
ivan_p_uzunov
Специалист
Reactions:

Ще пробвам да я отворя и кача
Изображение

Изображение
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Намерих оригинално стъкло, но беше по скъпо от часовника и собсвеника като разбра цената, даже не ми отговори. :)
Иначе оригинала си върви с гума и нямаше да има ядове.

До 10 бара няма да я докарам, но за миене на ръце няма да има проблем, като в това не включвам миене на часовника под струя.

Ако имам възможност, ще нагрея касата както каза Върбан, без коронката и ще го пусна в студена вода.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Лиани, по-информативно ще е обратното. Както е в линка на Невен и в моя първи.
Нагрята примерно до 50 градуса вода ще увеличи налягането в корпуса с (50-20)/(273+20) = 0.1 атмосфери.
Това е много малко налягане, но много съществено. И тестът е много информативен.
Въздухът има много по-нисък вискозитет от водата и мехурчетата показват, откъде тече.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Liani написа: До 10 бара няма да я докарам, но за миене на ръце няма да има проблем, като в това не включвам миене на часовника под струя.
Това за струята са маркетингови измишльотини :)
Ще напиша подробно мнението си по въпроса, щото май трябва да се развеначват митове и легенди :)
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Пробвах варианта с нагряване на касата. Затоплих го много, дори пареше метала леко, без короната и веднага го пуснах в кофа студена вода. Държах го около 25 минути и го изкарах. Никакви проблеми, всичко е абсолютно сухо. Може би е трябвало да го държа повече време, но исках да го събера, че е крайно време да го върна на собственика.

Върбане, чак сега видях какво си писал, иначе щях да го пробвам и този метод. Нищо, ако попадне друг за смяна на стъкло, веднага го пробвам. :)
За струята нямах предвид това което си мислиш, а просто да се мие под течаща вода. :b
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Не е било необходимо да го държиш повече. Драмата завършва с изстиването, налягянето вътре пада с около 0.1 атмосфера докато изстива и после остава постоянно. За 25 минути ако е бил нехерметичен, корпусът е щял да се напълни на 1/10 от обемя с вода. Ако не е влязла нито капка...ма то само една капка никога не влиза! то ПОЗДРАВЛЕНИЯ за добре свършена работа!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Liani написа: За струята нямах предвид това което си мислиш, а просто да се мие под течаща вода. :b
Хич да не ти пука! Щом е издържал такъв тест, спокойно може да се мие и с пожарникарски маркуч :b
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Приятели помагайте!
Преди доста време отворих часовника и сега не помня кое как е било.
Сами виждате, че частите от пъзела не са малко.
Изображение
icon_crazy
Seiko 7546 sport
Изображение
Аватар
Liani
Специалист
Reactions:

Мнение от Liani »

Не знам дали ще помогне, но изгледай.
https://www.youtube.com/watch?v=l7LY1GwXDOU" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”