Колекцията на plamenhar
Re: Колекцията на plamenhar
Аз дори мисля че не е лакиран. Пробвал съм така да го освежа, но боята ми не покриваше. Не знам каква трябва да е. По спомени с фасаген пробвах 

Лакиран си е.Стъклото-много тънък леко цветен плексиглас.
Може и да е сменяно.
Като се махне стъклото циферблата много лъщи.
Може и да е сменяно.
Като се махне стъклото циферблата много лъщи.
Не искам да споря без да съм го произвел аз, но боята също може да лъщи. Съдя и по това че лакираните като период са доста по късни. Балтиката е ранна, също като Камата, Маяка, Спортивния и други.
Мдааа ,ако е лакиран,и то много ,това е станало допълнително и е лошо,защото няма да има достъп до основното покритие,в/у лака нищо няма да се получи,освен там където са язвите,лака да е опадал. По принцип ,пак може да се пробва,но вече рисковете ги има,няма как. Иначе този вид цифери,не би трябвало да имат лак,това е същото покритие като при някои Ракети от по-старите в тънките рамки,тва е едно минерално ,едно такова рехаво покритие,което попива всичко,като Слава вафла и такива не бива да се мият с течност ако са зацапани,защото разтворената мръсотия попива в покритието и става мазало. С фасаген и подобни не може да стане нищо,това е тлъста боя,и винаги ще остане една грозна кръпка. На всички циферблати покритието без значение какво е,е много тънко и за да стане "кръпката" добре,трябва да имаме и тънка кръпка,за това препоръчвам и акварел,защото е постна боя,подобна на покритието и няма нищо по тънко от нея. При десетките други покрития,се използва разбита се друго,да не говорим ,че при повечето,особено сребърните ,нищо не помага,но при някои става,особено при някои нелакирани,всъщност и при някои и от тях става,но ,ако не е необходимо да се премахва старият лак,всички знаем защо 

"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Да,като казвах лакиран имах в предвид,че лъщи като лакиран.
А боята може да си е с гланц.Не съм много запознат с технологията
на покритието на циферблатите.
Но,ако надписите са слагани в/у основния цвят,вероятно отгоре има запечатващ лак.
Така си мисля,не че съм сигурен.
А боята може да си е с гланц.Не съм много запознат с технологията
на покритието на циферблатите.
Но,ако надписите са слагани в/у основния цвят,вероятно отгоре има запечатващ лак.
Така си мисля,не че съм сигурен.
Не съм съгласен. Балтиката е вече производство на марката Ракета,докато тези които споменаваш,са отпреди преименуването на заводите. Наистина ,например Маяка(без да съм сигурен) продължава да се произвежда и още няколко години след това с щемпел на механизма ЧЧЗ но такива е имало и при първите малки Ракети,кога точно влиза в производството новото лого на Ракета не съм сигурен,но мисля ,че е към средата,до към края на 60-те ,а успоредно с него най-вероятно са влагани и все още налични ЧЧЗ ,може би до към 66-67г. Колкото до боята,няма цифери с боя,от тези години,чак към средата на 70-те се появяват с лаково покритие и то на два три слоя,обикновено горният е супер тънък и той дава основният цвят на цифера и е най-уязвим,всъщност е оцветен лак ,както при полет де лукс ,които са със златист цвят,ако мацнеш малко със спирт отгоре,отдолу излиза сребърното покритие. А старите от 50 г. много от тях са с печени циферблати,като някои от Кировските (черните) или Спутник,има и такива като бакелитови направо,а гийошираните са алуминиеви с подобно на Балтиката покритие. Абе, въобще разнообразието е много голямо,има и от мелхиор,а Победите на 1МЧЗ са също с прахово нанасяне на смляни минерали,на силно увеличение се виждат кристалите и това е от най-добрите ,а може би и скъпи покрития. Безкрайна темаPavlin написа:Не искам да споря без да съм го произвел аз, но боята също може да лъщи. Съдя и по това че лакираните като период са доста по късни. Балтиката е ранна, също като Камата, Маяка, Спортивния и други.

Последно промяна от Seikosha на 25 Сеп 2014 20:14, променено общо 1 път.
Не съм имал досега от тези молекулни и атомни Ракети както им викат,но до дни чакам две подобни и ще мога да погледна отблизо. Ако лъщи твоя,сега се сещам,че е точно както говорих например са Спутник ,то е печено като керамично покритие и за това лъщи,но не е боя и ако е така,пак ще може да се реставрира ,а крайният фирниз ,ще уеднакви нещата.
Вече го приемам за нормално да не се съгласиш с менSeikosha написа:Не съм съгласен. Балтиката е вече производство на марката Ракета,докато тези които споменаваш,са отпреди преименуването на заводите.Pavlin написа:Не искам да споря без да съм го произвел аз, но боята също може да лъщи. Съдя и по това че лакираните като период са доста по късни. Балтиката е ранна, също като Камата, Маяка, Спортивния и други.

А знаеш ли защо тази Ракета се нарича "Балтика" да те питам тогава?
И защо,че ми стана любопитно?Аз имам някакъв отговор на въпроса ,но ми интересен твоето мнение какво е.Пък и на всички ,които искат да се включат.
Моят е,че всички 21 камъка механизми с триъгълни мостове се наричат Балтика.Името Балтика е дошло от първите часовници с тези механизми и е станало нарицателно за всички машини с тези отличителни характеристики.
Това ли е?
Моят е,че всички 21 камъка механизми с триъгълни мостове се наричат Балтика.Името Балтика е дошло от първите часовници с тези механизми и е станало нарицателно за всички машини с тези отличителни характеристики.
Това ли е?
Аз също не знам подробности не знам защо реагира Павлин така,не съм искал да обидя нито него нито никой друг в тези последни постове,мислех да помогна ,ако мога. Не се съгласих само,че Балтиката е набор на Кама,Спортивний и Маяк,ако съм сбъркал,моля за извинение ,което значи,че все пак някой ще е научил нещо.
Не се сърдя, дори се радвам че спорим.
Връзката е с този:

A между него и този на Пламен разликата е само в надписа. Може да са направени и с няколко дни разлика, за това го сравних с Кама и Маяк, нищо че вече е Ракета.
Иначе наистина ги наричат така, заради точно този модел, но според мен само по ранните с триъгълен мост.
Връзката е с този:

A между него и този на Пламен разликата е само в надписа. Може да са направени и с няколко дни разлика, за това го сравних с Кама и Маяк, нищо че вече е Ракета.
Иначе наистина ги наричат така, заради точно този модел, но според мен само по ранните с триъгълен мост.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Това е вътрешно-заводското име на машината, излязло навън благодарение на часовникарски форуми :-)
Още един, по-интересен прякор.
Двайсет и шест нула девет ен е дълго, много по-лесно е плоская Россия. И това е име от друг часовник, първия 2609, с 16 камъка. Россия с 2609.Н и 2609.НА не е имало. Но понеже е заел мястото на базовия 2609, който в завода се е наричал Россия, Великият и Ужасен 2609.НА получава прякор-наследник. Плосък е заради плоската циферблатна страна на платината.
Още един, по-интересен прякор.
Двайсет и шест нула девет ен е дълго, много по-лесно е плоская Россия. И това е име от друг часовник, първия 2609, с 16 камъка. Россия с 2609.Н и 2609.НА не е имало. Но понеже е заел мястото на базовия 2609, който в завода се е наричал Россия, Великият и Ужасен 2609.НА получава прякор-наследник. Плосък е заради плоската циферблатна страна на платината.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
О, не всички триъгълни мостове са Балтики, а само многокаменните. Само за 21бсъм сигурен. Ама междинните, с 17 и 19 - трябва да проверя.
Чети и малко по-нагоре ,деrosen_er написа: Моят е,че всички 21 камъка механизми с триъгълни мостове се наричат Балтика.Името Балтика е дошло от първите часовници с тези механизми и е станало нарицателно за всички машини с тези отличителни характеристики.
Това ли е?

- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Както винаги реалността излезе по-сложна: http://forum.watch.ru/showthread.php?t=178070" onclick="window.open(this.href);return false;
Вече сериозно - ако ви падне такъв редкаж, с три камъка в триъгълната пластинка, да знаете, че секундната стрелка се кове със свалени накладни камъни. Иначе ще се счупи секундното колело. То затова са го махнали тоя камък де :-)
Вече сериозно - ако ви падне такъв редкаж, с три камъка в триъгълната пластинка, да знаете, че секундната стрелка се кове със свалени накладни камъни. Иначе ще се счупи секундното колело. То затова са го махнали тоя камък де :-)