Руски механизми?

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Руски механизми?

Мнение от varban »

Знам го и му се точа, ако ми падне, няма да му се размине :)
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Значи , ако може да се обобщи, най добрите разпространени руски механизми са:
Ракета - мех. 2603, 2609, 2609 НА,
Полет - мех. 2609 Н, 2609 2Н,
Восток - мех. 2809, 2416 Б.
Ако има някой да допълни нещо да пише и да се аргументира!
Честита нова 2014г.!
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Вместо редкия Восток 2809 трябва да сложиш 22 серия на същия завод. Според мен е по-добра от 24, па макар заради пружината :-) И да не забравяш работягите 2605.
Полет и Ракета имат масови машини с дата - 14 и ден/дата - 28.
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Восток "серия 22" не съм срещал, а мех. 2809 съм виждал доволно често, така че, кой от тях е рядък? Явно е въпрос на личен опит. Механизъм 2209 сигурно е добър механизъм! Все пак ако се съпоставят двата механизма 2209 и 2809 кой е по-добър? Нямам някакви сантименти към 2809, просто съм чел, че е единствения руски механизъм, който отговаря на швейцарските критерии за точност. В интерес на истината погледнах в интернет мех. Восток 2209/2214 и ми харесват как изглеждат
Още нещо за механизмите на Восток - механизъм 2605 добър механизъм ли е?
За сериите на Ракета и Полет с дата и ден/дата, ако наличието на допълнителните възли не влошава работата на техните механизми "серия 26__" ,то може да ги вкараме в общото заключение.
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Сега си прегледах Востоците от колекцията. Е, имал съм и такъв с механизъм 2214. На живо механизмът изглежда много приятно, а конкретният часовник държи доста добра точност, независимо от годините си. Прочетох и отзиви за мех. Восток 2209. Хвален механизъм е това и е с висока точност.
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

На мен Ракета ми се струва прехвалена. За надеждност не мога да преценя, но като точност отстъпва на Полет или Восток. Не разбирам какво толкова им намират.

Че били иновативни - друг път. Вижте например базовия механизъм Победа - всички тръгват от една база, но Восток правят от него два варианта с календар (ранния Сатурн и късния Восток с малка секундна стрелка), пъхат го в оригиналната кутия на Кама, имат 15 и 17 камъкови версии; 1МЧЗ му слагат централна секундна стрелка, правят версии с хак... Докато Ракета общо-взето както го вземат, така го и оставят.
На руския форум им правят голяма реклама провинциални патриоти от Петроград, според мен оттам тръгва цялата митология.

За автоматите - на мен любим ми е тънкия 24хх на 1МЧЗ, макар този с 30 камъка е може би по-точен (възможно е аз да съм попадал на грешни екземпляри). Вижте как д-р Ранфт го славослови, а той не е щедър на похвали и определено разбира от механизми
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... oljot_2415" onclick="window.open(this.href);return false;
И много прецизно обяснява предимствата на този автоматик.

За лагера на ротора - бях чел някъде, че в СССР не можели да ги произвеждат с нужното качество и на Ракета автоматик дори слагали лагерчета от химикалки, когато закъсвали с плана. Не знам дали е вярно, но добре звучи. Имам два Полета 2614 и 2615 от 30 камъковите с лагери на ротора, като единият доста хлопа, а другия ме е страх да го пипна. Може да са спрели производството им по технически причини, да не са можели да осигурят ситни лагерчета с нужното качество. Нямам представа.

Любимият ми е 2809 - повече части от примитивните ракети и пр., но много точен и много спокоен, надежден механизъм. Хронометрите на Слава също много ме радват.
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

Върбане, наистина ли предпочиташ (извинявай, че минавам на "ти") Ракета 2603 като най-добра модификация на Победа пред Кама и Спортивные? Не се заяждам, просто са ми любопитни аргументите. Най-малкото мостовете на Кама и Спортивные са по-красиви, а като точност тези бройки, които са ми попадали, също не отстъпват.
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

И да си призная - изпитвам неприязън към Ракета заради наглите им рекламни кампании, където си присвояват цялото наследство на руската часовникарска индустрия. А московските заводи и НИИ Часпром, които реално са измисляли новите неща, вече не съществуват и няма кой да възрази.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Тя и Ракета толкова съществува :'(
Правят по една-две хиляди часовника месечно, това си е работилница, а не завод :-)

И на такива цени, че месечната заплатата на един работник е по-малка от цената на един часовник.

Колкото за това, кое ми харесва в 2603 - то той Победата си е хубав :-) По-скоро външното оформление, но и като машина е без забележки. Минутното колело е в камъни, балансът е противоударен.

Кама просто не ми е попадала :-)

А вместо двуетажната победа в Петродворец пускат в серия 2609 Россия.

После идва времето на автоматизацията, и заедно със Заря ПЧЗ оборудват часовниковите заводи на СССР с машини. И... и си остават завинаги на 2609НА, пълен аналог на АК-47 в стрелковото оръжие :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

storyteller написа:Върбане, наистина ли предпочиташ (извинявай, че минавам на "ти")
Това е нормална и привична форма за мен, и в мрежата, че и в реалния живот :-)
А ако модератор се обръща към мен на Вие, почвам да чета правилата на форума - явно съм сгафил нещо :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

storyteller написа: На руския форум им правят голяма реклама провинциални патриоти от Петроград, според мен оттам тръгва цялата митология.
Ми аз да не би да съм от друго място? 10% от живота, най-добрите ми години са минали в Ленинград. И ПЧЗ е единствения часовников завод, в който съм ходил :-)
Смятай го за първа любов :-)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

storyteller написа:И да си призная - изпитвам неприязън към Ракета заради наглите им рекламни кампании, където си присвояват цялото наследство на руската часовникарска индустрия. А московските заводи и НИИ Часпром, които реално са измисляли новите неща, вече не съществуват и няма кой да възрази.
Тук не си справедлив. Това е графската команда от креативни манагери. Тя окончателно ще закопае ПЧЗ.
Но те имат толкова общо с ПЧЗ, колкото Гад Зееви с българската авиация...
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Темата май е "нищожна" както се изразяват юристите по замисъл,защото е неосъществима като идея. Изявления като : Мразя Ракета заради наглата им рекламна кампания,или харесвам 2209 щото е много красив?
Не може субективни мнения да определят обективни дадености. Би трябвало човек на когото са минавали десетки и стотици руски механизми,да се изскаже по темата,а такъв при нас няма!!!
Дори и Невен щом предпочита модифицираната L25 Победа в Ракета 2603,значи,че и той,както си и признава,че не се занимава с ръчни механизми,само е негово мнение! Така,че ще имаме низ от субективни мнения ,а истината е някъде там,или другаде. Ако говорим за масовите механизми,мисля,че много от тях имат сходни качества,сигурно зависи и от това дали е била партидата "пропусната" и как се е съхранявал и часовника,пък и много други фактори влияят.Никой тук не споменава за 3017 или за 3133 и по-късните му варианти.,а те са добри също. На мен през ръцете ми за кратко време минаха стотици механизми и мога да кажа(което е пак относително и субективно) че Ракета 2609 гола и 2609I ,са много издръжливи,Победа и Зим след 1МЧЗ и 2МЧЗ и ЧЧЗ т.е. вече по-новите механики(в Самара) са пълен боклук,нито са здрави,нито са точни. Полет и Восток са стабилни,но въпреки всичко ми се струва ,че 22хх и 24хх са по-точни,за по-здрави,едва ли. Пак казвам обаче,че всичко е относително и в момента имам неща,които ме изненадват с добрият си ход и точност,но тъй или иначе,едно с друго не си приличат.
Неглижираме Слава,но е много яка и точна машина,но и доста уязвима заради усложненията си.
Автоматиците за мене общо взето са посредствени,в смисъл ,че не прибавят някакви плюсове. За по-редките механизми,все още нямам достатъчно наблюдения.Отскоро имам 2809 ,а и за Н.Г. получих и няколко подаръка такива,които мисля ,че изпълват производството им от към варианти.Не знам как ще се държат занапред след като ги окомплектовам,но наистина вдъхват доверие.

Изображение
жълт с логото на Восток не бях виждал
Изображение

Изображение
18- сетицата е с чудесен цифер на Алмаз,сега ще му търсим къща.
Изображение

Изображение

Като най яки по моя опит са Ракета 2609, Полет 2609Н Восток 2605 ,но интересното е,че колкото е по-голям калибърът,съм забелязъл по-малка точност. Изключение прави моят Панчо,който днеска за 47 дена е дал отклонение средно по 0.17 сек/24ч. или за 47 дена има избързване от първоначалното засичане от +8 сек, но както съм писал и по-рано за него ,той е уникален :D
Отделно имам тестване и много добри резултати на 2209 (от двата вида) както и от Слава ,а и от няколко севънтийна. Това разбира се са случайни наблюдения и едва ли някой от нас е правил нещо по глобално от това. Ще кажа и нещо друго,ако един руски механизъм е добре почистен и смазан,швейцарските от аналогичен клас,ядат ряпа(да не кажа нещо друго) с две шепи.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
storyteller
Moderator
Reactions:

Мнение от storyteller »

Всеки е повече или по-малко пристрастен. Почтеността изисква да признаеш собствените си пристрастия, за да могат останалите да имат едно наум. Общо-взето най-подозрителни ми се струват мнения, изказани от позицията на абсолютната обективност. Но това между другото.

За Восток 2809 - имам двадесетина и слабото място на моите бройки са барабаните. Това беше обсъждано тук и Омегакуку ги разкри - съветските инженери са модифицирали по неудачен начин оригинала.

За Славата 2409 - д-р Ранфт имаше много интересен анализ зашо според него измененията, внесени спрямо оригинала на Фавре-Лойба са неудачни. Трябва да го потърся, беше някъде на ВУС.

Може да стане интересна тема, ако се опитаме да обсъдим промените, внасяни от руските инженери в заимстваните механизми.

добавка - намерих коментарите на д-р Ранфт
http://forums.watchuseek.com/f11/new-19 ... 428-2.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Torro
Напреднал
Reactions:

Мнение от Torro »

Това е замисилът на темата - да предизвика полемика.
Наистина трябва да пишат хора, които разбират от часовници и през ръцете са им минали много механизми и могат да определят кое как е направено, дали е технологично, дали може да се направи по-добре, колко са здрави и надеждни съответните механизми, колко са точни. Все пак и ние , обикновените любители на часовниците може да допринесем за общото мнение. Ние също имаме, макар и съвсем бегли, наблюдения, пък било дори и само върху дизайна на механизма и точността , която показва.
Предвид интереса ми към различните руски механизми аз попрочетох и някои теми в руски форуми и там общото мнение се припокрива с мненията в тази тема.
А именно най добрите разпространени руски механизми са:
Ракета - мех. 2603, 2609, 2609 НА - наистина повечето хвалят Ракета
Полет - мех. 2609 Н, 2609 2Н - мненията за Полет са малко поляризирани. Кал.26мм се счита за много добър, а кал. 22мм при Полет - за недобър. За автоматиците също няма много добри мнения
Восток - мех. 2209, 2809, 2416 Б /като представител на автоматиците/ - При Восток 2209 и 2809 много ги хвалят. Кал.24 е ненадежден. Все пак 2416 Б сред автоматиците май е най-силният представител.
Слава - мех.2414/2428 малко отива в периферията на обсъжданията. Общото впечатление е, че е добър механизъм, но не е на нивото на горепосочените механизми. Прекалено е усложнен, заради двойната пружина, за сметка на това дава по-голям резерв.
За хронографите 3017 , 3133 и по-късните варианти , предполагам, че всички в този форум са им фенове. Май няма лоши думи за тези механизми.
Е предполагам, че всеки от изброените механизми има и слабости, но все пак положителното преобладава.
Очаквам и други да се включат в обсъждането на темата.
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”