Богдан Ясинецкий. Разглобяваме часовник

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Богдан Ясинецкий. Разглобяваме часовник

Мнение от varban »

Обсъждам терминологията.

На руски: http://www.balancer.ru/tech/forum/2013/ ... .4572.html" onclick="window.open(this.href);return false;
kapkan
Специалист
Reactions:

Re: Богдан Ясинецкий. Разглобяваме часовник

Мнение от kapkan »

Полезно :bravo
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Присъединявам се!!! :bravo
Четох темата преди време.....за това и ти писах ;) :)
Поздравления и добре дошъл :)
.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Добре заварил :)

Мнение от varban »

Този форум работи по-добре. Стрелките е ужас - на слаба платформа не ще.

Затова махнах текста от там. Пък и е добре да е на място, което добре познавам.
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

:ok
.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Май доста си чел Йожен Йонеско и Самуел Бекет,сигурно харесваш и Кърт Вонегът ;)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Добре дошъл и от мен,
За ентусиазма и статията - Браво. Само ще кажа, че няма нищо сложно в разглобяването/сглобяването на барабана на пружината и възела баланс-спирала-мост. Карамфилът при този начин на вадене може да се повреди, а и валът на средното колело. По-добре с тънка пинсета да се хване за изтънения участък и така да се надигне.
За смазването с грешното масло - не се кахъри, може и да не е толкова неподходящо. Времето ще покаже. Най-важното което трябва да се смаже правилно са камъните на инкаблоците, а преди това трябва да са идеално почистени. Само с накисване (без разглобяване на инкаблока и махане на опорния камък от шатона ) е почти невъзможно да се почистят старото масло и продуктите на износването.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Много полезно начинание, можем само да ти блгодарим за това. Българските любители имат нужда от подобно синтезирано четиво. Много ми се искаше да те поздравя и в другия форум но там отдавна всичко казано остава нечуто и недоразбрано. Затова много се радвам, че мога да те поздравя тук. Харесва ми превода. добре се справяш. Иска ми се да обсъдим и разглобяването на моста на анкера и в каква последоватолност става. Получих един безплатен съвет от една часовникарка, че е подчти невъзможно(или опасно) да напаснеш моста над колелата ако анкерния мост и анкера не са свалени. След като се намести моста тогава се слага анкера и накрая баланса... ама айде да не избързвам с предположенията, нека чуем останалите.
Изображение
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Много полезно начинание, а и доста труд е вложил колега. Благодарности!
Считам, че много полезни са и филмчетата в Youtube на Steffen Pahlow watchmaker, макар че според мен нивото е високо /бих казал Висше часовникарство/.
За въпроса на колегата atanweb смятам, че сглобяването на часовниковия механизъм е по-разумно да става в логическа последователност. Ако всичко е свалено, лесно се напасват зъбните колела, после се слага барабана с главната пружина и моста Й. Така може да се тества и свободното въртене на последоветелността на всички ЗК /зъбни колела/, дето му викат трена. За целта се навива много леко пружината и се гледа как се въртят колелата. Същото се прави като се издърпа ремонтоара в позиция за сверяване и се врътва леко. Гледат се колелата и като се натрупа опит става ясно в ред ли е всичко. Ако е ОК, се слага анкера, с моста му естествено, и вече може да се навие пружината. Смазването е съпровождащо монтажа. Тества се анкера, като се побутва леко с клечка за зъби например. Колегата Невен в този форум е описал как трябва да отскочи в другата посока. Балансът се слага последен и тогава идва удовлетворението от поредния разтуптян механизъм.
Важно е човек да не се отказва, ако нещо не знае - има форум и така се трупа опит.
На времето имах един даскал по математика - Брадистилов. Та той викаше, че колкото повече решава интеграли, толкова по-лесно се досеща как става субституцията.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Допълнение и от мен

Мнение от varban »

Не по превода.
Ама няма да влезе в основния текст, както и вашите ;)
Фотоапаратът на дъщеря ми се оказа по-полезен от отвертките, които купих по методиката на Богдан.
Имах снимка на механизма преди разглобяване.
И я използвах, за да затегна винтовете точно както са били. Разбира се, не съм ги размествал. И даже не съм ги мил. Налепих ги на парчета тиксо по мостове в такава конфигурация, в каквато са и отворите.
Защото нищо не разбирам от часовници и даже не умея да затягам винтове.

Сигурно това не е правилно. Следващия път едва ли ще направя така.
Ама така беше, затова пиша.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Следващия път си намери формичка за лед.
Номерирай гнездата и поставяй частите по реда на разглобяването.
Винтовете съответно с моста заедно.И снимай когато имаш някакви съмнения.
Малко се затормозява миенето,но след 4-5 часовника вече няма да имаш нужда
от формичката. :D
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Много находчив начин за завиване на винтове със същото усилие, както са били оригинално. :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Не точно. Това е хватка на ламя. Триглава ;)

Мнение от varban »

dreadx написа:Много находчив начин за завиване на винтове със същото усилие, както са били оригинално. :)
Обаче не го препоръчвам. Това е прекалено лично и само един път се прави. Като всеки пръв път с нещо трудно и важно... абе вижте заглавието на отговора, няма да взема да си броя главите пред целокупния нет ;)

Пък от инженерна гледна точка могат да се извадят сума възражения.
Най-малкото, щото не съм снимал разглобяването по етапи. И не знам, кога ще го направя. Сигурно като си оправя акаунта в линкетина и се регистрирам в сурат-тефтера ;)
Мога да слагам снимки в нета, малко умея и да снимам. Ама повечето снимки са ми на орвохром... тая тема ще я развия отделно ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”